Snert recepten

 

Winnend recept WK 2011

Snert recept

Door Jeannette Krist

 

Benodigd:

1500 gram spliterwten

300 gram riblap

400 gram hamlap

1 scharrel of mais kippebout

1 ambachtelijke verse worst

300 gram gesneden spek

2 Groninger droge worsten met kruidnagels

2 aardappelen, in blokjes gesneden

2 winterwortels, in blokjes gesneden

1 ui, gesnipperd

2 a 3 prei, in ringen gesneden

1 knolselderij, in blokjes gesneden

2 eetlepels fijngehakt selderie

Peper en zout naar smaak

6 liter goede zelfgetrokken bouillon

Zet de erwten op met de bouillon op en leg de hamschijf, de hamlap, de kippenbout, de verse worst en de spek bij de erwten in de pan en breng dit aan de kook.

Voeg na een half uur kooktijd de Groninger droge worst toe.

Na een uur kooktijd alle grote vleesstukken uit de pan halen om te plukken en in stukjes te snijden. Voeg ondertussen de groente toe. Doe al het ontbeende en gesneden vlees direct terug in de pan.

Laat de soep met de deksel op de pan nog een 15 minuutjes heel zacht doorkoken.

Als de snert een beetje is afgekoeld voeg dan op het allerlaatste de selderijgroen toe en naar smaak peper en zout.

Tijdens de hele kooktijd zo nu en dan voorzichtig roeren.

Eet smakelijk !

Serveertip: Brood met gezouten boter en gegrild spek.

 

 

Winnend recept WK 2008

van: Menthe Groefsema

Ingrediënten:
1 kilo spliterwten
2 ½  kilo Hamschijven
2 verse Worsten
4 kleine Rookworsten
4 Speklappen
Halve Knolselderij
3 Preien
2 Winterpenen
5 Uien
4 Aardappelen
1 bos Bladselderij
1 bos Lavas

1e dag
Bouillon maken van vlees met een beetje prei, ui, wortel en bladselderij. Dit ongeveer 4 uurtjes zachtjes laten koken.

2e dag
Spliterwten spoelen en opzetten met bouillon. Helft van de groente toevoegen. 1 uur voor serveren de rest van de groente toevoegen.
Dit om een goede structuur in de snert te krijgen.
Het vlees snijden en toevoegen.
Op smaak brengen met peper en zout.

Eet smakelijk!

 

 

Winnend recept WK 2007

van: Renate de Vries (18) - Hoogezand.

BENODIGDE INGREDIËNTEN:

400 GR GROENE ERWTEN
400 GR SPLITERWTEN
6 LITER KRACHTIGE BOUILLON
2 UIEN
2 PREIEN
2 WINTERWORTELS
1 BLEEKSELDERIJ
1 KNOLSELDERIJ
2 GROTE AARDAPPELEN
1 ROOKWORST
150 GR ROOKSPEKJES
1/2 BOSJE PETERSELIE
1 VERSE THIJM

Voorbereiding:
Trek een krachtige bouillon van krabbetjes en een soepbouquet van kruiden. Laat de hele erwten weken.

Bereiding:
Zet de krachtige bouillon op het vuur en voeg de hele erwten toe. Laat dit zachtjes trekken, voeg later de gewassen spliterwten toe. Voeg 2 uien, 2 preien, 2 winterwortels, 1 bleekselderij, 1 knolselderij, 2 grote aardappen toe en laat dit alles zachtjes trekken. Het geheel op smaak brengen met zout. Daarna met thijm en peterselie afgarneren. Serveren apart met zuurkoolbrood met zuurkoolspek.

Eet Smakelijk!!

 

 

Feine Erbsensuppe
von Jens Böhrnsen Bürgermeister der Stadt Bremen

Zutaten für 4 Personen
- 50 g Margarine
- 1 grosse Tomate
- fein gewürfelte Zwiebel
- 4 EL Sahne
- 450 g TK-Erbsen
- 1/2 l Gemüsebrühe
- Kerbelblättchen
nach Geschmack: 8 gekochte Garnelen
Zubereitung
Margarine in einem Topf erhitzen, feingewürfelte Zwiebel und Erbsen darin
andünsten. Die Gemüsebrühe angiessen, alles kurz aufkochen und bei
schwacher Hitze 12 Minuten leise weiter köcheln lassen. Die Suppe im Mixer
oder mit dem Schneidstab pürieren, durch ein Sieb streichen, um die
Erbsenschalen zu entfernen und nochmals kurz erhitzen.
Die Tomate entkernen und fein würfeln. Erbsencremesuppe auf vier Teller
füllen. Je 1 Esslöffel steifgeschlagener Sahne, Tomatenwürfel und (nach
Geschmack) gekochte, geschälte Garnelen hineingeben. Mit Kerbelblättchen
garniert servieren.
Rezept-Quelle: Deutsches Suppen-Institut
Internet: www.suppeninstitut.de

 

 

Veganistische Snert
van: Eit Gaastra

Benodigde Ingrediënten:
250 gr spliterwten
3 grote preien
3 uien
1 grote winterwortel
1 bosje jonge selderij (circa 50 gr)
1 courgette
5 tuinkruidenbouillontabletten
brood

Bereiding:
Was 250 gr spliterwten, breng ze met 1 liter water aan de kook en laat ze 45 minuten zachtjes koken. Snijd 3 preien, 3 uien, 1 winterwortel, 1 courgette en 1 bosje jonge selderij in stukjes en voeg ⅔ van de prei, ui, winterwortel, courgette en alle fijngesneden selderij bij de (45 minuten gekookte) spliterwten en breng het mengsel opnieuw aan de kook terwijl je 5 tuinkruidenbouillon-tabletten toevoegt en laat het mengsel daarna nog 30 minuten zachtjes koken waarna je het mengsel pureert. De (⅓ van de) gesneden ui, prei, winterwortel en courgette die was overgebleven voeg je aan het gepureerde mengsel toe waarna je het nog 30 minuten zachtjes laat koken. Roer af en toe om te voorkomen dat de soep aankoekt (vooral na het pureren). Serveer met brood.

Tip. Het is lekkerder als het ⅓ deel van de prei dat je later toevoegt het witte deel van de prei is. Snijd het deel van de prei dat je later toevoegt twee keer over de lengde door (kruisen) voordat je de prei in kleine stukjes snijdt; zo brand je je mond minder snel aan te lange preislierten.

Om te voorkomen dat er soep aan de bodem van de pan koekt, kun je de soep het beste heel zacht laten koken via een opwarmplaatje (als je op gas kookt), zon zwart metalen plat ding.

 

 

Vegetarische Snert

Kerrie-erwtensoep van: Jitske Buijs uit Usquert

Benodigde Ingrediënten:
1 grote ui
1 winterwortel
boter
1 flinke el currypasta (Pataks) of 2 el kerriepoeder
275 spliterwten
kruidenbouillontabletten voor 11/2 liter
3 tomaten
3 bosuitjes
peterselie
kopje diepvrieserwten
200 g (belegen) kaas

Bereiding:
Snijd de ui en de wortel in kleine stukjes en fruit ze in de boter. Kerrie erbij. De afgespoelde spliterwten toevoegen met 1 1/2 liter water. Aan de kook brengen en ca. 45 minuten zachtjes laten koken. De pitjes uit de tomaten halen en de tomaten in kleine stukjes snijden. Na die 45 min. aan de soep toevoegen, evenals de bouillonblokjes en de diepvries erwtjes. nog even laten koken. Indien nodig de soep nog op smaak maken met peper en zout. De bosuitjes in dunne ringetjes snijden en de peterselie fijnhakken en bosuitjes en peterselie ter garnering over de soep strooien. De kaas in kleine blokjes snijden. Kaasblokjes in de borden of soepkommen doen en daar de hete soep over.

 

 

Zeer Oud Recept

Een zeer oud recept dat helemaal terug gaat naar de basis.

Erwtensoep
Voor 6 à 8 personen ± f 0,95

Benoodigdheden:
2,5 HG spliterwten, 2 HG ragout-saucijsjes
0,5 Kilo Varkenskrabbetjes, Groenten, brood en boter.

Voorbereiding:
Week 2,5 HG spliterwten. Kook ze vervolgens goed gaar en wrijf ze door een zeef. Zet 0,5 kilo varkenskrabbetjes, aan stukjes gehakt, te vuur met ruim 2 liter water en 20 gram zout. Schuim ze af en laat ze 45 minuten zachtkens op de plaat koken, waarna men er de gesneden groenten bij doet, bestaande uit 1/3 boschje selderij, ½ boschje prei, ½ selderijhoofd, benevens de erwtenpuree. Het koken wordt nu voortgezet, tot de groenten goed gaar zijn. De ragoutsaucijsjes laat men mede koken, doch haalt men er na 10 minuten uit. Men snijdt ze los en doet ze weder in de soep, als deze geheel gereed is. Overtuig u of de soep zout genoeg is. Giet ze in de terrine en dien er gebakken broodcroutons bij voor. Men kan ook de ragoutsaucijsjes door een paar varkenspootjes vervangen, of wel gewonen versche worst, rookworst of knakworstjes nemen.

Uit: Nationaal kookboek, samengesteld door Nederlandsche vrouwen, bewerkt door A.G.L. Westenberg, kok te Hilversum, 3e druk, 1900, Leiden - A.W. Sijthoff.

 
Snert- en Stamppot evenementen

Auke v.d. Velde (vz)

mobiel 06 129 95 281

 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

snaphot (1).jpg

Socials

Volg ons

Voeg toe aan