Snertkoningin verslaat topkok

Klik voor vergroting. 

Scholiere wint reis naar Cardiff met WK-snert

 

Door Tammo Beishuizen

Winschoten Op praktijkschool De Flint in Winschoten heerste gisteren een snertsfeer. Toch waren er louter lachende gezichten met als stralend middelpunt de 18-jarige Suzanne Mulder. Sinds een aantal dagen is de tiener uit Winschoten wereldkampioen snertkoken. De snertkoningin versloeg zelfs de vermaarde 35-jarige chefkok Yassine Nassir uit Utrecht, bekend van het kookboek De Kookkaravaan. De jury was unaniem in haar oordeel: de snert van Mulder was de beste. Een hapje proeven kon gisteren niet, maar de snert wordt deze week zeker gemaakt en geconsumeerd.

Maanden werd gesleuteld aan de kampioenssnert, onder begeleiding van Ina Rozema en Gelmar van Reeden. "Een beetje minder zout, een extra snufje peper. De worst hebben we bij een slager uit Onstwedde gehaald en eigenlijk het allerbelangrijkste ingrediënt hebben we bij Doddema gekocht; de erwt zelf! Want, het is heel belangrijk hoe de erwt uit elkaar valt", zegt Rozema.

Mulder begon relaxed aan het WK. Ze was overtuigd van de kwaliteit. "Alles klopte ook, vond de jury. Bij andere WK’s was de jury soms niet eenduidig, maar nu was er geen twijfel mogelijk. Tafel dertig had de beste snert."Voor Mulder was het de eerste keer dat ze aan het WK deelnam.

Vorig jaar raakte ze als supporter onder de indruk van het WK en ze liet zich toen ontvallen graag mee te willen doen.

Was vrijdag al een hoogtepunt, gisteren kreeg het succesverhaal een vervolg. Van De Flint kreeg ze een vijfdaagse reis naar Cardiff in Wales aangeboden. "Ze zal er vast en zeker snert koken", lacht Rozema.

Het is onzeker of Mulder volgend jaar haar titel verdedigt. Ze verlaat de school. "En zo’n kampioenschap kost best veel geld. Maar haar recept blijft behouden. Het wordt binnenkort op de website oudhollandserecepten geplaatst."

Artikel uit het Dagblad van het Noorden 21 februari 2012.

Het aftellen is begonnen

Stichting Oud Hollandse Gerechten 

Snert- en Stamppot evenementen

Henk v.d. Velde

mobiel 06 226 05 931

 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

2011 f.jpg

FacebookTwitter Live Feed

Socials

Volg ons

Voeg toe aan