Provincie Groningen stimuleert regionaal eten

Groningen, 13 september 2012.

 

Provincie Groningen stimuleert meer regionaal eten in Groningse winkels en op Groningse borden

 

De provincie Groningen wil op een bijzondere manier bevorderen dat er meer Groningse streekproducten worden gegeten. Een manier om daar aandacht voor te krijgen is door het organiseren van varende diners.

 

Enkele Groningse topkoks zullen dan Groningse voorbeeldgerechten gaan maken.

 

Met een varend diner op het Wad geeft de provincie de aftrap van een reeks smaakdiners, samen met o.a. vissers, boeren, leveranciers en restaurateurs. Door partijen bij elkaar aan tafel te brengen wil de provincie meer regionaal eten in Groningse winkels en op de Groningse borden brengen. Het eerste diner staat in het teken van de Smaak van het Wad.

Groningen was in 2011 Hoofdstad van de Smaak. Als Regio van de Smaak gaat de Provincie Groningen door om eerlijk en gezond voedsel van eigen bodem te promoten. Het Groninger land tegen de Waddendijk en de Waddenzee leveren veel mooie producten als oesters, zilte groenten en lamsvlees. In de kombuis staan Wicher Werk (Korensant in Molenrij, Verhildersum in Leens), Peter Zwaan ('t Kleine Oestertje in Oldehove) en Martin Jarings (Brussels Lof in Groningen).

Met het varend diner waarbij de Smaak van Het Wad centraal staat, geeft gedeputeerde Van der Ploeg de aftrap van een serie Smaakdiners in de komende twee jaar. Het belangrijkste doel is om allerlei partijen betrokken bij lokaal en regionaal voedsel meer met elkaar in contact te brengen. Het recept voor succes bij regiovoedsel is namelijk een stevig netwerk en kennisuitwisseling. Bij ieder diner zullen weer anderen aanschuiven.

 

Voorafgaand aan de vaartocht wordt het keurmerk Gegarandeerd Groningen uitgereikt aan aardappelteler Menko van Zwol uit Spijk, die eerder dit jaar uitgeroepen is tot de Groningse Held van de Smaak en in de Week van de Smaak kans maakt op de landelijke titel Held van de Smaak..

Het is de bedoeling dat wereldkampioen Stamppotkoken Werner Drent een heerlijke stamppot gaat maken met de lekkere aardappels van Menko van Zwol. we zijn benieuwd. 

Het aftellen is begonnen

Stichting Oud Hollandse Gerechten 

Snert- en Stamppot evenementen

Henk v.d. Velde

mobiel 06 226 05 931

 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

snaphot (2).jpg

FacebookTwitter Live Feed

Socials

Volg ons

Voeg toe aan