Snert koken bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed

 

In juli 2018 werden 13 nieuwe tradities bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.

Het zijn: 1 Aprilviering Brielle, Fierljeppen, Gondelvaart Giethoorn, Houtdorp Rijssen, Midwinterhoornbouwen, Oprechte Dalfser Moptraditie, Pinksterrijden, Schuttersbogenroute Didam,  Shanties zingen, Sint Piterfeest in Grou, Snertkoken, Strontweek en de Weervisserij.

Zie de brief hieronder:


 

Toelichting:


De overdracht aan nieuwe generaties is heel belangrijk in de borging (toekomst geven) van immaterieel erfgoed. Deze 13 nieuwe bijschrijvingen weten allemaal jongeren actief te betrekken bij hun erfgoed. Bij de Schuttersbogenroute in Didam bouwen de kinderen kinderbogen en de Gondelvaart in Giethoorn in augustus wordt vooraf gegaan door een Jeugdgondelvaart.

Verschillende afdelingen van de Nederlandse Fierljep Bond hebben speciale jeugdschansen en het Zeilvaartcollege Workum, de organisator van de Strontweek in Workum, rekenen jongeren als een halve of een derde bemanningslid om meer jongeren mee te kunnen laten varen.

Ook zijn er een aantal tradities bij die nauw samenwerken met diverse onderwijsinstellingen. De Weervisserij heeft een programma waarbij jaarlijks tien MBO studenten stage kunnen lopen. Stichting Oud Hollandse Gerechten Groningen organiseert het WK Snertkoken en werkt daarbij samen met leerlingen van het Alfa-college uit Groningen.

De Federatie van Gelderse Midwinterhoorngroepen en de Stichting Midwinterhoorngroepen Twenthe hebben voor het voortgezet onderwijs leskisten ontwikkeld om zelf midwinterhoorns te bouwen en Shanty Nederland heeft op haar website lesprogramma’s voor scholen over Shanties zingen. De hutten van Houtdorp Rijssen worden door kinderen tot 12 jaar gebouwd, en ook het Pinksterrijden in Vollenhove en het Sint Piterfeest in Grou, worden speciaal voor kinderen georganiseerd.

Bij de 1 Aprilviering in Brielle worden kinderen al op jonge leeftijd betrokken door middel van de kindergroep de Geuzenkinderen. Bij de Oprechte Dalfser Moptraditie, de traditie rond de kenmerkende lekkernij uit Dalfsen, worden de komende jaren jonge bakkers opgeleid.

Bijschrijving in de Inventaris Immaterieel Erfgoed is een middel om de beoefenaars te helpen bij het levend houden van hun immaterieel erfgoed. Ze maken zelf een plan om het erfgoed met behoud van kernwaarden toekomstbestendig te maken. Lees meer over de nieuwe tradities in de Inventaris op www.immaterieelerfgoed.nl/nieuws.

De samenstelling van de Inventaris Immaterieel Erfgoed wordt gecoördineerd door Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. In 2012 ondertekende de Nederlandse regering het UNESCO Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Het samenstellen van een inventaris van immaterieel erfgoed is een van de verplichtingen die hiermee samenhangt. Voor de inventaris kunnen beoefenaars van immaterieel erfgoed zich zelf aanmelden via www.immaterieelerfgoed.nl. De Inventaris Immaterieel Erfgoed bevat nu 145 vormen van immaterieel erfgoed, waaronder ambachten, feesten en sociale praktijken.

.

220621_1456_08443-2M.jpg

Het aftellen is begonnen

Stichting Oud Hollandse Gerechten 

Snert- en Stamppot evenementen

Henk v.d. Velde

mobiel 06 226 05 931

 

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Socials

Volg ons

Voeg toe aan