KruidenvoorThuis.nl is het handelsmerk van Setz-Apart Specerijen b.v., een familiebedrijf sinds 1961 die al meer dan 50 jaar alle facetten van de specerijen/kruiden wereld kent en haar producten hoofdzakelijk levert aan grootverbruikers. We heten KruidenvoorThuis welkom als sponsor van het BAUHAUS WK SNERTKOKEN en WK STAMPPOTKOKEN.
Al meer dan 50 jaar Smaak ervaring.
Door de voortdurende telefonische aanvragen van de consument om onze producten rechtstreeks te leveren is de online winkel KruidenvoorThuis.nl in 2012 ontstaan. Met deze webshop willen we de consument de gelegenheid geven om onze kruiden en specerijen te bestellen en er van te genieten.
Gevarieerd aanbod kruiden voor elke keuken
Van exotische kruiden zoals garam masala, kerriepoeder madras of falafel kruiden tot meer gangbare soorten zoals tijm, dille en oregano. Het ruime assortiment aan kruiden van KruidenvoorThuis.nl is geschikt voor elk soort keuken. De kruiden zijn verkrijgbaar in gemalen, hele of gebroken variant. In de webshop vindt u ook handige kant-en-klaar mixen, zoals de BBQ mix, om uw vlees van een heerlijke smaak te voorzien, of de patat kruidenmix om de beste frietjes mee klaar te maken.
Glutenvrije kruiden
Met de speciale glutenvrije kruidenlijn kunt u ook klanten met een allergie een smaakvol gerecht serveren. Steeds meer consumenten zijn bewust met voeding bezig en willen zo min mogelijk E-nummers consumeren. KruidenvoorThuis.nl speelt hier handig op in door speciale kruiden aan te bieden in de webshop die glutenvrij, allergenenvrij of natriumarm zijn of zelfs helemaal geen E-nummers bevatten.
Vele klanten van KruidenvoorThuis.nl zijn al overtuigd. Ook benieuwd naar onze kruiden? Neem dan vandaag nog een kijkje in onze webshop.
Bestel nu uw kruiden via https://www.kruidenvoorthuis.nl/ Tijdelijk met speciale verrassing bij uw bestelling!
Groningen - Het WK BAUHAUS Snertkoken en het WK Stamppotkoken heeft een nieuwe sponsor bij het evenement kunnen verwelkomen.
Het familiebedrijf Greydanus aardappelgroothandel en transport uit Heerenveen geeft met hun jarenlange ervaring ondersteuning.
In de jaren dertig van de vorige eeuw begon Klaas Greydanus Sr. met de handel in aardappelen op de lokale markt. Met de groeiende vraag naar aardappelen wordt in de jaren veertig een pakhuis in gebruik genomen aan Het Vliet te Leeuwarden. Na 2 decennia groei wordt in 1963 het bedrijf vervolgens uitgebreid met een boerderij in Marrum. De boerderij, genaamd Lelia-State, komt onder de hoede van zoon Jacob Douwe Greydanus en in de jaren die daarop volgen worden de activiteiten steeds verder uitgebouwd. Zo wordt er onder meer met de verkoop van gewassen aardappelen gestart en al gauw volgen de verpakte aardappelen aan supermarkten. Ook wordt er gestart met de export naar Duitsland.
Eind jaren negentig staat de 3e generatie Greydanus klaar om het stokje over te nemen. De zoons Cor en Klaas Greydanus verplaatsen de gehele productie naar de huidige locatie aan de Kuinder 12 te Heerenveen. In de afgelopen decennia is Greydanus uitgegroeid tot een aardappelgroothandel van formaat.
De rijke ervaring als aardappelgroothandel stelt Greydanus in staat om naast het behandelen en verhandelen van aardappelen , ook actief te zijn op het gebied van adviezen aan winkels.
HEERLIJKE MAALTIJDEN.
Sinds kort worden onder de naam Earlik Ite Greydanus een heel assortiment aan maaltijden op de markt gebracht. Het bijzondere aan deze maaltijden is dat ze allemaal bereidt worden met producten uit de regio, zonder gebruik te maken van kunstmatige toegevoegde geur-,kleur- en smaakstoffen. Heerlijke gerechten staan op het menu zoals Oma’s traditie, of de Romige zuurkoolstamppot. Het hele jaar rond worden nieuw maaltijden klaargemaakt met producten, die ook aansluiten bij het seizoen. www.greydanus.nl
Het evenement zal plaats vinden in de prachtige keukens van het Alfa-college, Kluiverboom 3 in Groningen.
PERSBERICHT Groningen, 15 januari 2018.
Winsum - Het WK BAUHAUS Snertkoken en het WK Stamppotkoken mag zich verheugen in een grote aanmelding van deelnemers.
Het evenement zal plaats vinden op vrijdag 16 februari 2018 in de prachtige keukens van het Alfa-college, Kluiverboom 3 in Groningen.
Het is alweer de 24ste editie van dit WK. De deelnemers bereiden met eigen recepten en uitsluitend verse ingrediënten een SNERT of STAMPPOT . Stichting Oud Hollandse Gerechten heeft de nodige stappen gezet om Snert en Stamppot definitief op de lijst van Immaterieel Erfgoed te krijgen. We zijn reeds opgenomen als traditie in het Netwerk Immaterieel Erfgoed.
De inschrijving voor het WK wordt bijna gesloten. “Wij kunnen nog enkele deelnemers inschrijven. En dan zijn de 2 sessies helemaal vol! We verheugen ons erop om de deelnemers te verwelkomen in de prachtige locatie van het Alfa college Kluiverboom!", aldus organisator Auke van der Velde, directeur van Snert en Stamppotevenementen, die in opdracht van stichting Oud Hollandse Gerechten de organisatie op zich heeft genomen. Klik op de volgende link voor aanmelden : http://www.oudhollandschegerechten.nl/index.php/aanmelden
Het Alfa-college is samen met studenten van de opleiding Horeca en Facilitaire Dienstverlening druk bezig met de voorbereidingen. De studenten maken onder andere een draaiboek voor het evenement. Het is voor hen een studieopdracht. Een andere klas bereidt zich voor op het gastheerschap, zodat zij de deelnemers en bezoekers goed kunnen ontvangen en begeleiden naar o.a de kookunits. In het restaurant gedeelte, komt een winkelplein met verkoop- en informatiestandjes. Op een aantal video schermen zijn de verrichtingen in de keuken goed te volgen. Het Alfa-college raakt dan ook helemaal in de snert en stamppot sfeer. Daarbij staat gastvrijheid van de bezoekers hoog in het vaandel, zo werd de organisatie meegedeeld.
De bereikbaarheid voor deelnemers en bezoekers is met deze mooie locatie optimaal. Het Alfa-college , Kluiverboom is zeer gunstig gelegen aan de vernieuwde Ringweg Oost, makkelijk te bereiken en een ruime gratis parkeer gelegenheid. We verwachten veel meer bezoekers, die komen kijken en proeven . En dat alles op de smaakvol ingerichte informatie plein.
De Snertkokers en de Stamppotkokers zullen gaan strijden om de zilveren snertslaif en de zilveren stamppot- opscheplepel.
De winnende snert zal een week na het WK tijdelijk te verkrijgen zijn bij BAUHAUS.
De deelnemers die zich nu reeds hebben ingeschreven voor de 24ste editie van het WK BAUHAUS SNERTKOKEN en WK STAMPPOT op vrijdag 16 februari 2018 in Groningen komen uit het hele land.
Een deskundige jury , met dit jaar heel bijzonder een jurylid uit Duitsland zal op verschillende onderdelen punten geven aan de deelnemers, zoals smaak, geur, kleur, ingrediënten, hygiëne, tijd, bereiding, presentatie en originaliteit.
De studenten van het Alfa-college hebben een leuk youtube filmpje gemaakt van een eerder evenement .
Hierbij de link : https://www.youtube.com/watch?v=nm-R0vPsm9s
Einde persbericht.
Erwtensoep en Stamppot, levende tradities op de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed
Bedum, 11 november 2017.
WE KOMEN OP DE LIJST IMMATERIEEL ERFGOED
Al sinds 1993 organiseert de stichting Oud Hollandse Gerechten jaarlijks in de maand februari het WK Snert- en Stamppot koken in Groningen. Een evenement dat elk jaar weer ruime belangstelling ondervindt van radio, televisie en geschreven pers, maar dat zich bovenal al 23 jaar lang mag verheugen in een ruim en gedifferentieerd deelnemersveld. Chef-koks, hobbykoks, huismoeders, ouderen, jongeren, mensen met een beperking (onder begeleiding) en het afgelopen jaar zelfs twee deelnemers uit Senegal die via het UNESCO Ambassador project in Nederland waren. Onder leiding van een deskundige jury is het geenszins vanzelfsprekend dat de chef koks winnaar worden van de competitie. Een aantal deelnemers keert jaarlijks terug en probeert steeds weer de geleverde presentatie te evenaren of zelfs te verbeteren. Anderen zijn eenmalig deelnemer. De deelnemers komen uit het hele land, maar het WK wordt altijd in Groningen georganiseerd. Strikte voorwaarde voor deelname is dat zowel de soep als de stamppot in zijn geheel op locatie worden gekookt en klaargemaakt. Alleen de bouillon mag thuis getrokken worden in verband met de lange tijd die hiervoor staat. Wanneer hele erwten worden gebruikt mogen deze ook thuis geweld worden. De jury beoordeelt de gerechten op smaak, geur, kleur, ingrediënten, hygiëne, tijd, bereiding, presentatie en originaliteit.
Voor het evenement is samenwerking gezocht met het Alfa College Kluiverboom in Groningen. In de keuken van de school kunnen maximaal 34 deelnemers in twee ronden strijden om de felbegeerde zilveren Snertslaif en de zilveren Opscheplepel. Studenten van deze opleiding zijn vanuit verschillende studierichtingen c.q. disciplines betrokken bij en op onderdelen verantwoordelijk voor de organisatie van het evenement. Hierdoor kent het evenement ook op dit terrein een belangrijk educatief aspect. Daarnaast strijden jaarlijks enkele studenten van de opleiding mee naar de hoofdprijs.
Opvallend is dat hierbij bijna altijd gebruik gemaakt wordt van het recept van de eigen grootouders. Hadden de deelnemers voorafgaand aan het WK eigenlijk geen bijzondere beleving bij het eten van snert en/of stamppot, dan hebben ze deze nu wel opgedaan. Recepten zijn opgehaald bij ouders of grootouders waardoor een persoonlijk gesprek over de beleving en traditie op gang gebracht werd. Tijdens het 23e WK in 2017 had één van de jonge deelnemers zelfs zijn eigen oma en opa meegebracht die vanaf de tribune de verrichtingen van de kleinzoon gadesloegen. Met name oma had zich op momenten graag bij de kleinzoon gevoegd voor tips en aanwijzingen maar was desalniettemin tevreden met het resultaat.
Op dit moment wordt alweer gewerkt aan de voorbereiding van de 24e editie. Het lukt de stichting ieder jaar weer om met behulp van een aantal bedrijven die een sponsorbijdrage leveren de kosten van het evenement te dekken. Zo was in 2017 Bauhaus één van de sponsoren. Onderdeel van de sponsoring overeenkomst is dat de stichting op twee verschillende momenten in het jaar snert en stamppot, gekookt naar het winnende recept, uitdeelt in de Bauhaus vestiging in Groningen. Voor 2018 staat ook de vestiging in Hengelo op het programma.
De traditie Het koken van erwtensoep of snert is een typisch Nederlandse traditie. De laatste restjes van de oogst, uit eigen tuin, werden bijeen geraapt en in een pan gedeponeerd. Samen met een varkenspoot of ‘krabbetjes’ werd het geheel langdurig gekookt. Er werd wel gezegd: ‘Het is toch snert!’ Voor de stamppot geldt hetzelfde. Al sinds de vroege Middeleeuwen staan de eenpansgerechten op het menu en nog altijd als de R in de maand komt of het dreigt te gaan vriezen komt de pan met hutspot of boerenkool op tafel en serveren restaurants de stamppotbuffetten. Zowel de soep als de stamppot komen voort uit de Nederlandse traditie van de eenpansgerechten, eenvoudig doch voedzaam. Eén van de oudste opgeschreven recepten hiervoor dateert uit het begin van de 16e eeuw. De 16e eeuw wordt gekenmerkt door armoede, hongersnood en oorlog. Het verschil tussen arm en rijk werd groter. Grote groepen armen leefden in bittere omstandigheden. Granen waren het belangrijkste voedingsmiddel. In deze periode ontwikkelde zich de tuinbouw. De maaltijden bestonden doorgaans voornamelijk uit brood. Had je iets meer, dan bestond het ontbijt en het middagmaal uit knollen of een brij van meel, rapen of bonen. ’s Avonds stond er een soort hutspot op het menu met kool in melk gekookt en soms wat spek erbij. De voorkeur voor de eenpansgerechten is eenvoudig te verklaren. De meeste huishoudens hadden slechts 1 pot op het vuur. Bovendien werkte de vrouw mee op het land en dan was het wel zo praktisch als de aardappels, groenten en spek urenlang sudderden als zij aan het werk was. Bij terugkomst kon de maaltijd direct geserveerd worden. In een boekje over Groninger streekgerechten (2011) is de Aartensoep/Erwtensoep of Snert het derde recept in de lijst. In de Culinaire Encyclopedie van de Winkler Prins (1974) wordt de Erwtensoep omschreven als een typisch Nederlands wintergerecht wat meestal als een hoofdgerecht wordt beschouwd. “Een huiselijk recept voor een volledig middagmaal”.
De traditie levend houden Met het WK snert- en stamppot koken heeft de stichting een belangrijk instrument ontwikkeld waarmee de traditie van het snert koken en die van de stamppot levend gehouden kan worden en aan nieuwe generaties wordt door gegeven. Twee belangrijke criteria voor het plaatsen van deze tradities op de lijst van de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed in Nederland. De traditie kan misschien niet als een typisch Groningse worden weggezet, maar zet Groningen nadrukkelijk op de kaart aangezien statutair is vastgelegd dat het jaarlijkse WK hier gehouden wordt. Bovendien biedt het verschillende partijen in Stad en Ommeland de gelegenheid een bijdrage te leveren, in welke vorm dan ook. Het 5e lustrum Zoals gezegd wordt het evenement jaarlijks door de stichting het WK Snert- en Stamppot koken georganiseerd. Met het 5e lustrum in het verschiet is de stichting voornemens de traditie rondom het koken van Erwtensoep en Stamppot voor te dragen voor plaatsing op de nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed in Nederland. Om dit te realiseren moeten twee afzonderlijke procedures worden doorlopen die omvangrijk zijn en veel tijd en inspanning vragen. De Stichting ondernam eerder al een poging die om die reden strandde. Het 25 jarig jubileum is het uitgelezen moment voor een hernieuwde en ditmaal succesvolle aanvraag. Het kenniscentrum voor Immaterieel Erfgoed heeft aangegeven dat de beide tradities voor plaatsing in aanmerking komen. De stichting wil de uitdaging om plaatsing op de Inventaris te realiseren dan ook heel graag aannemen.
Bedum, 28 december 2017. LAATSTE STAND 24/1/2018: U kunt zich nog aanmelden als deelnemer BAUHAUS WK SNERTKOKEN en WK STAMPPOTKOKEN op vrijdag 16 februari 2018. De wedstrijden worden gehouden op vrijdag 16 februari 2018 in het Alfa-college Kluiverboom Het inschrijfgeld bedraagt 20 euro. Wanneer U aan beide onderdelen wilt deelnemen, dan 2 x een deelnemersformulier invullen. Nadat het formulier ingestuurd is , en de betaling binnen is ontvangt U een bevestiging. Het beste is om vooraf nog even te informeren of er nog ruimte is voor deelneming. telefoon 0622605931. Klik op de volgende link : http://www.oudhollandschegerechten.nl/index.php/aanmelden
Uitslag WK Snertkoken 2017
Uitslag WK Jongens van de Klei HOLLANDSCHE STAMPPOT 2017
08.15 INSCHRIJVING EN ONTVANGST DEELNEMERS GROEP 1
08.45 Welkom door Christien de Graaff, lid van College van Bestuur van het ALFA College.
Opening van het WK: Auke van der Velde
Uitleg voorzitter Jury: Janet Wesseldijk
09.00 AANVANG WEDSTRIJD GROEP 1
12.00 DEELNEMERS GROEP 1 ZIJN KLAAR
12.00 - 12.30 uur Proeven en uitdelen in Restaurant.
ALLES SCHOON VOOR GROEP 2
12.15 INSCHRIJVEN en ONTVANGST DEELNEMERS GROEP 2.
12.45 OPENING GROEP 2
Uitleg VOORZITTER VAN DE JURY
13.00 AANVANG WEDSTRIJD GROEP 2
16.00 DEELNEMERS GROEP 2 ZIJN KLAAR
16.00 - 16.30 uur Proeven en uitdelen in Restaurant.
16.30 SCHOONMAKEN KEUKENS KLAAR
16.15 Veiling - onder leiding van Jaques d'Acona voor het
Epilepsiefonds. Opbrengst overhandigen aan Jan Dales,ambassadeur.
16.45 JURY HEEFT DE UITSLAG GEREED.
17.00 PRIJSUITREIKING door Jaques d'Acona .