21 221 H. Everse
14 217 J. vd Veen
8 215,5 B. vd Rijt
27 205 J. Koster
11 196,5 W. Drent
10 193,5 A. vd Heyden
26 191 S. de Haan
1 21 210,5 H. Everse
2 15 202 I. Hoeksema
3 5 199,5 J. Koster
4 4 199 S. Boer
5 9 198 H. Dijkstra
6 1 197,5 S. de Haan
7 3 197,5 J. Salier
8 22 196 Y. Stada
9 6 195,5 B. Hoeksema
10 7 195 T. Goedhart
11 12 195 T. Kooistra
12 24 193,5 S. Vegelin
13 20 191,5 B. Wigant
14 19 189 E. Karsten
15 17 188,5 G. Spijkerman
16 23 186,5 S. Huijssen
17 28 185,5 G. de Boer
18 2 181,5 R. Buurlage
19 13 167 J. Valkenburg
20 25 154 E. van Dijk
21 18 141,5 D. Schoterman
Groningen, 15 februari 2013.
Wat een geweldige dag was het vandaag. Het WK Snert- en het WK Stamppotkoken 2013 was met 30 deelnemers een bijzonder gezellige inspirerende dag. Met veel passie werd er door deelnemers gekookt. De jury had dan ook een moeilijke taak om de punten te verdelen! "De lat ligt behoorlijk hoog", aldus één van de juryleden.
Het was voor de deelnemers en ook voor de vele bezoekers een verrassing dat er voor het onderdeel WK Snertkoken als voor het WK Stamppotkoken 2013 dezelfde winnaar uit de jury rapport kwam.
Hans Everse uit Kappelle moest zijn WK Stamppotkoken 2012 verdedigen. Met verve koos de jury Hans als winnaar. Daarna kwam de uitslag van het WK Snertkoken 2013. Na lang overleg van de jury werd op dit onderdeel opnieuw Hans Everse uitgeroepen als winnaar. De prijzen werden uitgereikt door de legendarische elfstedentocht schaatsenrijder Jan Uitham. Zie verder de totale uitslag.
STAMPPOTMAAND in Restaurant WEEVA,Zuiderdiep, Groningen.
Het bekende restaurant WEEVA aan het Zuiderdiep in Groningen gaat de hele maand februari de gasten een stamppot voorschotelen.
Op de placemats vind u 10 vragen. U kunt de antwoorden insturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Winsum, 8 februari 2013.
Het WK Snertkoken en het WK Stamppotkoken zal op vrijdag 15 februari 2013 plaats vinden in de keukens van het Alfa-college, Kluiverboom 3 in Groningen. Het ALFA College is samen met enkele klassen druk met de voorbereidingen bezig. De leerlingen worden ingezet om de deelnemers en ook de te verwachten bezoekers goed te ontvangen.
Er komt een winkelplein met informatiestandjes en een aantal video schermen waarop de verrichtingen in de keuken zijn te volgen. Het ALFA College raakt helemaal in de snert en stamppot sfeer. En daarbij staat gastvrijheid hoog in het vaandel, zo werd de organisatie meegedeeld.
"Wij zien ernaar uit, aldus organisator Auke van der Velde, directeur van Snert en Stamppotevenementen. "Ook de bereikbaarheid voor deelnemers en bezoekers is met deze mooie locatie optimaal. De verwachting is dan ook dat veel meer bezoekers komen kijken en proeven ", Het ALFA College is gelegen aan de Ringweg Oost, makkelijk te bereiken en een ruime gratis parkeer gelegenheid.
De belangstelling voor deelneming aan de 19de editie van het WK SNERTKOKEN en de 12de WK HOLLANDSCHE STAMPPOT op vrijdag 15 februari 2013 in Groningen is groot. We zitten met 32 deelnemers helemaal vol, aldus Auke van der Velde.
Onder de deelnemers is de Regio-ambassadeur Make a Wish en bekende 'Groninger' Arno van der Heyden. Verder de oud-wereldkampioenen Stamppotkoken Werner Drent uit Sappemeer en Sina de Haan uit Bedum. Zij zullen het opnemen met de Wereldkampioen Stamppotkoken 2012 Hans Everse uit Kapelle. Hij gaat zijn titel verdedigen. Dat wordt dus best een spannende wedstrijd.
Deelnemers komen verder uit Willemstad , Staphorst , Weeber ( Duitsland), Teuge, Groningen, Buitenpost, Reeuwijk en Tuitjehorn.
In 2012 is voor het eerst een samenwerking aangegaan met Make a Wish, (doe een wens Nederland) . Die samenwerking is verder uitgegroeid door het aansprekende doel: Make-A-Wish Nederland vervult de liefste wens van kinderen tussen 3 en 18 jaar met een levensbedreigende ziekte en de kracht van Make a Wish. Make a Wish is met een stand de hele dag aanwezig.
Jury.
Een deskundige jury zal op verschillende onderdelen punten geven aan de deelnemers, zoals smaak – geur – kleur – ingrediënten – hygiëne –tijd – bereiding – presentatie en originaliteit.
De jury, voor de wedstrijd is compleet. Wij willen hen graag voorstellen.:
Janet Wesseldijk, voorzitter van de jury. Ondernemer en samen met Pieter Wesseldijk eigenaar van Trefcentrum Bedum.
Johan Klein Gebbink, voorheen keukenmanager bij een groot hotelbedrijf, die trainingskampen verzorgden voor diverse nationale en internationale voetbalclubs. Al jaren chefkok van het Nederlands Voetbal Elftal in binnen- en buitenland, zoals in 2010 bij het WK Voetbal in Zuid Afrika. Daarnaast mede-eigenaar van Kookstudio Cookdown in Doorwerth. Zijn drukke werkzaamheden voor het Nederlands elftal, vormen geen belemmering om aan onze jury deel te nemen.
Sjoerd Flameling uit Grouw, Chefkok van een gerenommeerd restaurant. Als oud-deelnemer van het WK Snertkoken en later van het WK Stamppotkoken heeft hij verschillende prijzen in de wacht gesleept. In 2003 was hij wereldkampioen WK Snertkoken. Tot zelfs in Australië is hij op de radio geweest als the Dutch winner.
Ger Warink uit Loppersum. Heeft meer dan 17 jaar gewerkt in Hotel Restaurant Spoorzicht in Loppersum, die vader Warink 26 jaar als familiebedrijf heeft gerund. Momenteel zanger en liedjesschrijver van de bekende Groninger band HAIL GEWOON. Momenteel groot pleitbezorger voor een veiliger Groninger platteland, die ten onder dreigt te gaan door de vele aardbevingen , vanwege de aardgaswinning.
Jan Nederhoed uit Leek. is ambachtelijke slager. Heeft slagerij / worstenmakerij 20 jaar gehad in Nieuw Roden. Heeft nu een bedrijf op industrieterrein in Leek. afgelopen 20 jaar is Jan Nederhoed meermalen, en ook landelijk, bekroond met verschillende awards als beste worstenmakerij Noord Nederland en had in 2008 de beste snert op de Noordelijke Slagersmanifestatie. Worstmakerij Nederhoed te Leek, ontving een hoge onderscheiding voor zijn gelderse rookworst grof en fijn. De prijs werd hem in oktober 2011overhandigd door Jack van Gelder, bekend van o.a. NOS sport.
Renske Bos uit Groningen. 10 jaar geleden gestart als zelfstandig ondernemer: inmiddels directeur/ eigenaar van onder andere Bos&Bos Catering, GrandCafé Krul Drents Museum, MendiniRestaurant Groninger Museum, Brasserie Lijn 3 te Winschoten en horeca exploitant van TT Hall Assen en stadion FC Emmen. Trefwoorden: gedreven, ondernemer, levensgenieter
De deelnemers zullen gaan strijden om de zilveren snertslaif en de zilveren opscheplepel.
Jan Uitham. De prijzen worden uitgereikt door de Groninger schaatslegende Jan Uitham, die in 1963 als 2de eindigde in de barre Elfstedentocht 1963.
Winsum, 1 februari 2013.
De koks van WEEVA Groningen werken graag mee. Hier nemen ze de placemats in ontvangst.
Winsum, 1 februari 2013.
STAMPPOTMAAND in Restaurant WEEVA,Zuiderdiep, Groningen.
Winsum - Het bekende restaurant WEEVA aan het Zuiderdiep in Groningen gaat de hele maand februari de gasten een stamppot voorschotelen.
In de aanloop naar het WK Snertkoken en het WK Stamppotkoken op vrijdag 15 februari 2013 in de keukens van het Alfa-college, Kluiverboom 3 in Groningen wil Restaurant WEEVA er volop aandacht aan schenken. Samen met de organisatie is er een samenwerking ontstaan, waardoor de gasten met een placemat informatie kunnen lezen over het komende evenement.
Daarnaast kunnen de gasten meedoen aan de WEEVA – Quiz. Door het beantwoorden van 10 vragen zijn er enkele leuke prijzen te verdienen.
Sinds vorig jaar is Snert en Stamppotevenementen een samenwerking aangegaan met stichting Make a Wish ( Doe een wens).
WEEVA heeft besloten om in deze stamppotmaand van elke verkochte stamppot een donatie aan Make a Wish over te maken.
Restaurant WEEVA: een begrip sinds 1871!
Wie Weeva’s stamppot heeft gegeten,
Zal zeker nooit ’t adres vergeten.
"Op den 4den October 1871 werd geopend, de "Groninger Volksgaarkeuken", deze voor de VOLKSVOEDING belangrijke inrigting, ten doel hebbende voor zeer billijke prijzen deugdzaam en krachtig voedsel te verstrekken."
“WEEVA”, oftewel: Het “Woon- en Eethuis voor Allen”, opgericht in 1871, was jarenlang een beroemd hotel en restaurant in de stad Groningen: “WEEVA” was een begrip, niet alleen in Groningen, maar zelfs tot ver daarbuiten.
Nu, is restaurant WEEVA terug van weggeweest. Ze bieden gezonde voeding, met behulp van streekproducten, met zorg en liefde bereid door vakkundig personeel in een nostalgische sfeer. Kom langs en ervaar het zelf!
De belangstelling om deel te nemen aan de 19de editie van het WK SNERTKOKEN en de 12de WK HOLLANDSCHE STAMPPOT op vrijdag 15 februari 2013 in Groningen is groot. Er kunnen 32 deelnemers hun culinaire kunsten vertonen, en de inschrijving is vol. Er staan al enkele op de wachtlijst, aldus Auke van der Velde,
SNERT = ERWTENSOEP.
De oorsprong van erwtensoep in de volksmond snert heeft een lange traditie. Immers de kleine groentetuin rondom je huis leverde aan het einde van de oogsttijd nog wel wat restjes op. Zoals een aardappel, prei, knol,wortel werden verzameld, samen met restjes van het slachten van je varken werd in de pan gegooid. En samen met spliterwten kon je dan heel goedkoop een maaltijd gereed maken!
STAMPPOT = winterkost in vele variaties.
Stamppot wordt al dan niet in één pan in ruim water met zout goed gaar gekookt. Daarna wordt het water afgegoten en worden alle onderdelen door elkaar gestampt met een stamper, en af en toe geroerd. Daarbij kan nog los vlees gegeven worden. Favoriet bij sommigen is een kuiltje jus in de stamppot. De stamppot wordt in vele variaties bereid.
De deelnemers zullen gaan strijden om de zilveren snertslaif en de zilveren opscheplepel.