Liefde voor SNERT en STAMPPOT op wereldniveau

Het was kwart over zes donderdagmorgen 15 februari dat de telefoon ging. “Ja hier de redactie van het WNL televisie. Wij staan al voor de deur van het ALFA college Kluiverboom en we gaan een live stream aanleggen voor het programma “Goedemorgen Nederland “ van 7.00 uur tot 10.00 uur.” Het was in de loop van de dag één van de tv zenders die het Greydanus WK Snertkoken en WK Stamppotkoken kwamen bezoeken.

Om 8.00 uur kwamen de deelnemers voor de eerste kooksessie in de prachtige keukens van het ALFA college Kluiverboom in Groningen. Na verwelkoming door de directie van het ALFA college en voorzitter van st. Oud Hollandse Gerechten Groningen Henk van der Velde kon de voorzitter van de jury Flang Cupido, Flang in de pan, van Terschelling de jury voorstellen. Het bleek al spoedig dat de jury zowel bij de eerste sessie als bij de 2de sessie in de middag een zware taak hadden.

In totaal werden 2x 14 creaties SNERT en STAMPPOT en 1 buitenkoker SNERT gekeurd. Rond 12 uur konden bezoekers de verschillende SNERT en STAMPPOT proeven. In een mum van tijd hadden verschillende snertkokers geen SNERT meer in hun pan. Ook rond 4 uur in de middag was hetzelfde toen er veel meer bezoekers en studenten van het ALFA college konden genieten van de creaties.

In afwachting van de totale uitslag die er aan zat te komen. Oud prof voetballer Henk de Haan had het recept van zijn moeder , die bij de eerste editie haar SNERT presenteerde. Maar de enthousiaste Henk de Haan voegde er nog een klein scheutje drank er in “ mondje dicht hoor.”

Henk van der Velde is blij met de blijvende animo. Snert koken is zelfs bij geschreven in de Inventarislijst Immaterieel Erfgoed Nederland. De jongste deelnemer was de 9 jarige Nora Visschers uit Olst. En de oudste Anna Vollema uit Bedum. Het was voor het NOS Jeugdjournaal aanleiding om Nora Visschers te volgen. Prachtige televisie. Daarnaast was er een TV ploeg van OOG TV , RTV Noord , Hart van Nederland en De Telegraaf aanwezig. Veel aandacht tot verwondering van de deelnemers, die hun dank van de prachte heerlijke dag na afloop bij de organisatie kwamen brengen. Zoals een deelnemer de organisatie mailde: “Via deze weg wil ik jou en alle anderen van de organisatie en jury zeer hartelijk danken voor de bijzondere dag die ik afgelopen donderdag heb mogen ervaren. Ik vond het oprecht een fantastisch mooie dag, top georganiseerd en bijzonder goede sfeer. En ook nog een prijs gewonnen, nog steeds als een kind zo blij. Niet verwacht en super trots.”

Van links naar rechts Robin van der Laan , Anna Vollema , Harry Venema , Menthe Groefsema , Gina Olthof – van Dekken. ( Wende Kruizinga ontbreekt, was te snel weg)

Hierbij de uitslag van de eerste drie:

Greydanus WK Snertkoken:

1. Harry Venema ( 54 ) uit Sappemeer lasser en als specialiteit is hij buitenkoker.
2. Menthe Groefsema ( 50 ) uit Bedum.
3. Gina Olthof- van Dekken ( 47 ) uit Groningen. Dir. Lederz

Stamppotkoken:

1. Robin van der Laan ( 27 ) uit Aduard.
2. Wende Kruizinga ( 16 ) uit Groningen.
3. Anna Vollema ( 80 ) uit Bedum.

 

Foto gemaakt door Wim Pot , Oud Hollandse Gerechten Groningen.

220621_0955_08106-2M.jpg

Het aftellen is begonnen

Stichting Oud Hollandse Gerechten 

Snert- en Stamppot evenementen

Henk v.d. Velde

mobiel 06 226 05 931

 

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Socials

Volg ons

Voeg toe aan